top of page

Wat je moet weten als je naar Bonaire gaat

Zit je al heerlijk in de voorbereidingsfase van het uitzoeken van jouw vakantie en staat Bonaire op je shortlist? Snappen wij natuurlijk volledig, het eiland is geweldig! Witte stranden, blauw water, prachtig natuur, fijne mensen en een hele relaxte sfeer. Misschien heb je nog enkele praktische vragen over het eiland voordat je jouw keuze kan maken. In deze blog beantwoorden wij de meeste gestelde vragen. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, stel ze dan gerust via onze socials of via de contactpagina!


Hoe laat is het in Bonaire?

Tijdsverschil Tussen Bonaire en Nederland

Het tijdsverschil tussen Bonaire en Nederland verschilt, dit is afhankelijk van de zomer- en wintertijd van Nederland. Wanneer in het voorjaar van Nederland de klok een uur vooruit wordt gezet, is er een tijdverschil in de zomermaanden tussen Bonaire en Nederland van 6 uur. Waarbij het op Bonaire 6 uur vroeger is.


In Nederland wordt in de winter de klok een uur achteruit gezet wat betekent dat het op Bonaire 5 uur vroeger is. Prima toch!


Vergeet alleen niet om de tijdverschillen met je thuisfront af te stemmen, voordat ze jou onbedoeld heel vroeg in de ochtend proberen te bellen. Ben je bang dat je een jetleg krijgt, ga er gelijk op uit zodat je in het ritme van het eiland komt, plan wat activiteiten en verken het prachtige eiland.


Hoe lang vliegen naar Bonaire?

Ben jij die reiziger die droomt van de witte zandstranden en het tropische klimaat van Bonaire? Dan is het wel fijn om te weten wat de vliegtijd is om er te komen! Maakt het plannen van jouw reis een stukje makkelijker!

Vliegtuig die land bij Flamingo Airport Bonaire

We gokken dat je dit wel weet, maar intercontinentale vluchten vertrekken vanuit Nederland alleen maar vanaf Schiphol, Amsterdam. De enige mogelijkheid om naar Bonaire te vliegen is dus om te vertrekken vanaf Schiphol.


Hoe lang vliegen naar Bonaire vanaf Amsterdam?

Voor reizigers die vanaf Amsterdam, Schiphol Airport (AMS), rechtstreeks naar Bonaire vliegen, is de gemiddelde vliegtijd ongeveer 9 uur. Dit kan enigszins variëren vanwege externe factoren, zoals de (tegen)wind of eventuele afwijkende vliegroute, maar het geeft een algemeen idee van de tijd die nodig is voor een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Bonaire. Simpel gezegd, 4/5 goede films en je bent er al!

Hoe lang vliegen van Bonaire naar Nederland?

De gemiddelde vluchttijd van Bonaire naar Nederland ligt tussen de 9 en 12 uur. Dit grote verschil komt voornamelijk doordat er een overstap kan zijn op bijvoorbeeld Aruba. Kijk dus goed bij het boeken van jouw vliegticket of je een tussenlanding hebt wanneer je het prachtige Bonaire weer achter je moet laten.


Lees ook: Goedkoper vliegickets naar Bonaire

Hoe groot is Bonaire?

Hoe groot is Bonaire in vergelijking met Texel

Bonaire heeft een oppervlakte van ongeveer 288 km² en is daarmee toch wel een stukje groter dan Texel dat een oppervlakte heeft van ongeveer 170 km². Toch leuk een vergelijking tussen twee Nederlandse eilanden met een groot klimaatverschil, cultuur en sfeer!


Hoeveel inwoners heeft Kralendijk?

Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire, is de grootste stad op het eiland. De stad heeft een bevolking van ongeveer 20.000 inwoners (2023). Kralendijk is is geweldig om doorheen te dwalen, je vindt hier de kleurrijke gebouwen, leuke boutiekjes, een prachtige kustlijn langs de boulevard en heerlijke restaurants. Benieuwd naar de hoofdstad?


Lees ook: 5 leukste tips voor Kralendijk.

De skyline van Kralendijk, Bonaire, de zee en de wegen rondom de boulevard

Waar ligt Bonaire?

Ligging van Bonaire

Bonaire, een eiland van de Kleine Antillen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, je vind het eiland ten noorden van Venezuela en ten oosten van Aruba. Bonaire maakt deel uit van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao), die behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden. Wist je dat Bonaire veel groter is dan Aruba maar Aruba ruim 100.000 inwoners heeft en Bonaire ongeveer 2.400 inwoners.

Wat moet ik regelen als ik naar Bonaire ga?

Voordat je naar Bonaire reist, zijn er enkele belangrijke zaken die je geregeld wilt hebben voordart je naar het eiland gaat:


#1 Reisdocumenten: Zorg ervoor dat je een geldig paspoort hebt. Het paspoort moet gedurende het hele verblijf op Bonaire geldig zijn. Afhankelijk van je nationaliteit, heb je mogelijk een visum nodig. Controleer de visumvereisten voordat je vertrekt. Goed om te weten, sinds 1 juli 2022 moeten bezoekers van Bonaire een Visitors Entry Tax (toeristenbelasting) betalen. Deze bedraagt USD 75 (circa € 70), kinderen van 12 jaar en jonger betalen USD 10 (circa € 10).


#2 Accommodatie: Reserveer je accommodatie ruim van tevoren, vooral tijdens het hoogseizoen. Bonaire biedt een groot aanbod aan accommodaties, van (all in)resorts tot vakantiehuizen en appartementen.


#3 Vervoer: Overweeg hoe je je op het eiland zult verplaatsen. Een huurauto is een populaire optie, maar je kunt ook nadenken over bijvoorbeeld een huurscooter.


#4 Activiteiten: Ben je een planner? Regel dan vast jouw activiteiten voordat je op Bonaire bent.


#5 Reisverzekering: Overweeg het afsluiten van een reisverzekering, je weet toch maar nooit wat er kan gebeuren tijdens je reis.


Wat mag ik niet meenemen naar Bonaire?

Bonaire heeft strenge regels voor wat je niet mag meenemen naar het eiland. Het zijn geen hersenskrakers die je niet mee mag nemen, maar we benoemen ze toch maar:


#1 Drugs: Het bezit en gebruik van verdovende middelen is illegaal en wordt streng bestraft.

#2 Wapens en munitie: Het is verboden om vuurwapens en munitie zonder de juiste vergunning mee te nemen.

#3 Beschermde dieren en planten: Het meenemen van beschermde diersoorten, koralen, schelpen en andere flora en fauna is illegaal.

#4 Vuurwerk: Het gebruik en de invoer van vuurwerk is verboden.

Kun je met euro's betalen op Bonaire?

Bonaire is natuurlijk onderdeel van Nederland maar de officiële valuta is de Amerikaanse dollar (USD). Hoewel sommige plaatsen euro's kunnen accepteren, adviseren we je toch om Amerikaanse dollars bij je te hebben, omdat dit de meest gebruikte valuta is. Je kan ervoor kiezen om vast op Schiphol wat Amerikaanse Dollars te pinnen, scheelt weer!

Hoe duur is het op Bonaire?

De kosten op Bonaire kunnen variëren, afhankelijk van je levensstijl en interesses. Over het algemeen is Bonaire een bestemming met een gemiddelde tot hoge prijsklasse.


Accommodatie, eten in restaurants en activiteiten zijn vaak duurder in vergelijking met Nederland, dit omdat alles (ja, echt alles) geïmporteerd moet worden vanuit de omliggende landen en Nederland. Je ziet bijvoorbeeld de producten van de Jumbo en Albert Heijn gebroederlijk naast elkaar in de supermarkt liggen. Wanneer je echt goed onderzoekt en de tijd neemt zijn er ook goedkopere opties om je boodschappen te doen of ergens in een goedkopere eetgelegenheid te eten.


Wil je meer weten over Bonaire en handige tips voor je reis? Kijk dan ook op onze andere blogs.

Ben je benieuwd naar de activiteiten die je kunt ondernemen op Bonaire? Ontdek ze hier.


bottom of page