top of page
Klein Bonaire

Klein Bonaire

Alles wat jij moet weten

Alles wat je moet weten over Klein Bonaire

Klein Bonaire is een onbewoond eiland vlak voor de kust van Kralendijk, wanneer je hier voet aan land zet, stapje echt op een stukje paradijs op aarde. Het is een van de mooiste locaties in de Caraïben en niet alleen omdat het de thuisbasis is van verschillende soorten zeeschildpadden en vogels, maar ook vanwege de prachtige stranden en het azuurblauwe water. Klein Bonaire is naast de natuur op het eiland ook een populaire bestemming voor duikers en snorkelaars. Dit komt door het rijke onderwater leven die je rondom het eiland vind.

Klein Bonaire

Over Klein Bonaire

Klein Bonaire maakt deel uit van Bonaire Marine National Park hierdoor is het een beschermd natuurgebied. Dit komt mede doordat het rondom het eiland krioelt van prachtige koraalriffen en het een broedplaats is voor zeeschildpadden.

We hebben voor jou even de feiten onder elkaar gezet:

  • Klein Bonaire is een onbewoond en beschermd eiland.

  • Het eiland heeft een oppervlakte van 6 vierkante kilometer.

  • Het is onderdeel van het Bonaire National Marine Park. Menselijke bewoning of ontwikkeling is verboden.

  • Er staat maar een paar gebouwen op het eiland: een rieten hokje met informatie over de geschiedenis, een paar oude ruïnes van slavenhutjes en schuilplekken voor de vissers.

  • De bodem van Klein Bonaire, kalksteen, is 103.000 jaar oud.

  • Klein Bonaire staat bekend om de hagelwitte prachtige stranden.

  • Het water rondom Klein Bonaire is uniek, het is de thuisbasis van prachtig zeeleven.

  • Toegang tot het eiland: Alleen per boot.

  • Het ligt 800 meter voor de kust van Bonaire

  • Het water tussen Bonaire en Klein Bonaire heeft een diepte van 180 meter.

Wist je dat er vroeger op Klein Bonaire een prachtig bos stond? Dit is helaas door het kappen van bomen en een invasie van duizenden geiten verwoest. Dankzij de inspanningen van de Stichting Stinapa is er weer een prachtige natuur op het eiland.

Hoe kom je op Klein Bonaire?

Er is maar één manier om op Klein Bonaire te komen, dat kan namelijk alleen per boot. Hiervoor zijn er drie verschillende manieren. Je kunt de watertaxi nemen vanaf de boulevard in Kralendijk (25 minuten varen). Deze varen meerdere keren per dag uit en brengen je altijd naar No Name Beach, een prachtig strand. Dit omdat Klein Bonaire geen aanlegsteigers heeft waardoor je als passagier moeilijk je voeten droog houdt. Je moet namelijk het laatste stukje door ondiep water.

Er zijn twee bedrijven die met een watertaxi de overtocht maken tussen Bonaire en Klein Bonaire. 

Caribe Watersport

Vertrekplaats:
Karels Beach Bar

TripAdvisor beoordeling:
Een 4,5 van maximaal te behalen 5 punten. Op basis van 300+ reviews.

Vertrektijden: 
Dagelijks om 9:15 uur, 10:15 uur, 11:15 uur, 12:15 uur, 13:15 uur en de laatste taxi vertrekt om 14:15 uur richting Klein Bonaire.

Retourtijden vanaf Klein Bonaire:

Dagelijks om 10:45 uur, 11:45 uur, 12:45 uur, 13:45 uur, 14:45 uur en de laatste mogelijkheid terug naar Bonaire is om 16:45 uur.

Kosten voor een retourtje Klein Bonaire: 25 dollar (2024)

Klein Bonaire
Klein Bonaire

Tip: Bij Caribe Watersport kan je een gratis snorkel drop-off krijgen! Wanneer er geen cruiseboot bij Bonaire is zorgt de kapitein dat hij jou stroming-opwaarts dropt zodat jij een op plekken kunt snorkelen waar je zonder boot niet kunt komen! Vraag de kapitein naar de mogelijkheden. Let op, dit doen ze alleen bij de allereerste mogelijkheid om naar Klein Bonaire af te varen.

Epic Tours Watertaxi

Vertrekplaatsen:
Nautico Marina 


Watersport Center Bonaire

TripAdvisor beoordeling:

Een 5,0 van maximaal te behalen 5 punten. Op basis van 530+ reviews.

Vertrektijden: 

Vanaf Nautico Marina: dagelijks om 9:00 uur, 10:00 uur, en de laatste taxi vertrekt om 14:00 uur richting Klein Bonaire.

 

Vanaf Watersport Center Bonaire: dagelijks om 09:30 uur, 11:30 uur en de laatste vertrekt om 13:30 uur richting Klein Bonaire.

Retourtijden vanaf Klein Bonaire:
Naar Nautico Marine: dagelijks om 10:30 uur, 12:30 uur, 14:30 uur en de laatste boot gaat om16:30 uur retour.

Naar Watersport Center Bonaire: dagelijks om 12:30 uur, 14:30 uur en om 16:30 uur is de laatste mogelijkheid.

Kosten voor een retourtje Klein Bonaire: 25 dollar (2024)

Klein Bonaire
Klein Bonaire
Klein Bonaire

Tip: Ook bij Epic tours kan je kiezen voor een snorkel drop-off en daarnaast kan je kiezen voor een combiticket, je krijgt dan voor 42,50 dollar een retourticket voor de watertaxi en je krijgt een lunchbox Special. Dit omvat o.a. strandstoelen met een dakje, een lunchbox met koude drankjes en wraps en broodjes. Reserveer dit minimaal 24 uur voordat je vertrekt, zo kunnen ze dit voor je voorbereiden!

Lunch en Snorkelcruise

Naast dat Epic Tours een watertaxi tussen Bonaire en Klein Bonaire aanbiedt, zijn er ook andere activiteiten die ze aanbieden. Een van de activiteiten die ze aanbieden is dat je een lunch- en snorkel-cruise kunt boeken. Je gaat 4 tot 5 uur lang met een catamaran varen over het Bonaire Marine Park. Hierbij maak je ook een stop voor de wateren van Klein Bonaire om een begeleide snorkelsessie te kunnen doen. Dus ben jij benieuwd naar het onderwaterleven rondom het eiland, is dit misschien wel de activiteit die bij jou past!

De vertreklocatie: Nautico Marina

Maximale groepsgrootte: 20 personen

Klein Bonaire
Klein Bonaire

Een eigen boot huren om naar Klein Bonaire te gaan

De laatste optie is om een boot te huren voor jezelf en jouw familie, gezin of gezelschap. Met maximaal 6 mensen kan je je eigen boot huren om de overtocht te maken naar Klein Bonaire, je kunt dan op je eigen tempo, met jouw eigen gezelschap heerlijk over het water richting het prachtige eiland. 

Je hebt hiervoor geen vaarbewijs nodig, je stapt aan boord en je bent je eigen kapitein! Neem heerlijk zelf je drankjes en eten mee en geniet van de prachtige uitzichten over de Caribische Zee.

Mocht het helaas zo zijn dat het te hard waait, of het weer is te slecht om uit te mogen varen, kan je kiezen voor een nieuwe datum, of je krijgt je volledige betaalde bedrag terug.

Houdt daarnaast rekening mee dat je minimaal 21 jaar moet zijn, duiken vanaf deze boot niet is toegestaan en dat je in het bezit bent van een Stinapa Nature Fee-tag.

Je betaald een borg van 500 dollar, deze betaal je wanneer je de boot komt ophalen.
 

De boot kan je afhalen bij Harber Village Marina. 

Klein Bonaire
Klein Bonaire
Klein Bonaire
Klein Bonaire

Wat te doen op Klein Bonaire

Klein Bonaire is een bezienswaardigheid die vooral snorkelaars en duikers aantrekt. Dit komt door de kleurrijke koraalriffen die rondom Klein Bonaire te vinden zijn. Daarnaast heb je ook een goede kans om diverse zeeschildpadden te zien, deze zijn vaak in grote getalen aanwezig.

 

Hou er rekening mee dat om te snorkelen en duiken je een tag nodig hebt die je kunt kopen bij meerdere locaties in Kralendijk, ook kan je deze tag tegenwoordig online aanschaffen bij Stinapa.

 

Naast snorkelaars en duikers komen er ook wandelaars naar Klein Bonaire die een rondje rond het eiland maken te voet. Dit duurt ongeveer vier uur. Onderweg zie je enkele ongerepte, parelwitte stranden die uitnodigen op enkele uurtjes te luieren in de zon. Het eiland heeft ook drie kleine zoutmeertjes waar je vaak flamingo´s zult vinden. Op het eiland zijn er geen voorzieningen, dus voorzie zelf water en eten als je van plan bent hier een hele dag te blijven.

Zoutmeren op Klein Bonaire

Net als op Bonaire zelf vind je ook op Klein Bonaire meerdere zoutmeren. In de drie zoutmeren die Klein Bonaire telt vind je de prachtige flamingo's die hier heerlijk de rust en vrijheid hebben om zonder gestoord te worden te kunnen leven.

Daarnaast heeft het eilandje ook verschillende zoetwaterbronnen, een bijzondere verschijning op een eilandje van maar 6 vierkante kilometer!

Wandelen op Klein Bonaire

Wandelen op Klein Bonaire is een geweldige manier om van de natuur te genieten die Klein Bonaire jou te bieden heeft! Het eilandje staat natuurlijk bekend om zijn hagelwitte stranden en prachtige onderwaterwereld, maar onderschat zeker een heerlijke wandeling over het eiland niet. Je kunt de volledige kustlijn volgen, hebt prachtig uitzicht over de Caribische Zee en met een beetje geluk kom je ook nog zeeschildpadden tegen. Klein Bonaire is een hotspot voor de schildpadden en maken regelmatig hun nesten op dit eiland.

 

Er zijn geen aangelegde wandelroutes, dus baan je eigen weg door de prachtige natuur en neem voldoende water, zonnebrand, wandelschoenen en een petje mee. Je vind namelijk niet tot nauwelijks schaduw op het eiland.

 

Houdt je er wel rekening mee dat het gehele eiland en de wateren rondom het eiland een beschermd natuurgebied is? Pas dus op de natuur om je heen en laat je afval niet slingeren. 

Duiken en Snorkelen rondom Klein Bonaire

Duiken en snorkelen rondom Klein Bonaire zijn misschien wel een van de meest populaire activiteiten die wordt ondernomen wanneer toeristen op Bonaire zijn. Dit komt door de gelukkig nog ongerepte wateren en het prachtige zeeleven rondom Klein Bonaire.

Je vind rondom het eiland een overvloed aan kleurrijke koralen, sponsen en veel verschillende vissoorten. En natuurlijk de zeeschildpadden die af en aan zwemmen naar het eilandje. Dankzij de ligging van het eiland heb je over het algemeen een uitstekend zicht onder water, soms wel tot 30 meter afstand, dit is voor jou als snorkelaar of duiker natuurlijk een geweldige voorwaarde om het onderwaterleven te bewonderen.

Ook is het mogelijk om met een boot de wateren rondom het eiland te ontdekken, er is dan een gids aanwezig en eventueel ook de benodigde materialen die jou zullen helpen tijdens jouw zwemtocht.

Klein Bonaire

Wat zijn de beste snorkel locaties?

Het koraalrif begint al meteen vanaf het strand waardoor het erg toegankelijk is, ook wanneer je zelf je snorkel- of duik plannen maakt. Houd er rekening mee dat het Bonaire Marine National Park een regel heeft dat je niet mag zwemmen bij of naar het ondiepe rif vlak naast de kust. Er is één uitzondering, let hierbij op de gele markeringen die je op het strand vind. Wij vinden het misschien wel een betere optie om de je af te laten zetten in het water waarna je naar de kust kunt zwemmen/snorkelen.

 

Als je wat verder naar het zuiden wordt afgezet, zijn de snorkel en duik locaties voor de iets meer gevorderden onder ons. Wanneer je dichter bij het strand komt, zwem je langs een muur van koraal die bijna tot aan de oppervlakte reikt en je kunt het rif langs de hele kustlijn volgen.

Lees ook: Alles over No Name Beach, Klein Bonaire >>

De geschiedenis van Klein Bonaire

De geschiedenis van Klein Bonaire gaat ver terug. Net als Bonaire werdt Klein Bonaire bewoond door inheemse stammen, waaronder de Caiquetio-Indianen. Deze stammen overleefde van de visserij, landbouw en het verzamelen van vruchten en planten,

Tussen 1849 en 1854 werd Klein Bonaire ingezet als quarantaine station voor de boten die richting Bonaire wilden reizen. Alle schepen die met fruit en groentes moesten eerst aanmeren op Klein Bonaire. Hier werd iedereen gecontroleerd op cholera. Nadat dit station werd opgeheven voer er in 1856 een boot vanuit Venezuela volgepakt met fruit rechtstreeks naar Lac Bay en Slagbaai. Gevolg was dat het gehele eiland van Bonaire werd besmet met cholera. Hierdoor stierf 4% (100 mensen) van de volledige bevolking van Bonaire.

In 1868 werd Klein Bonaire op een openbare veilig verkocht voor 8000 Caribische guldens. Het zou volgens de nieuwe eigenaar de perfecte plek zijn om geiten te kunnen houden.

 

In 1995 was er een idee om op Klein Bonaire een groots all-inclusive resort te bouwen, volledig met een pier, winkels en er was zelfs sprake van om een brug te bouwen tussen Klein Bonaire en Bonaire. Uiteindelijk bleef tot 1999 Klein Bonaire in verschillende particuliere handen. In dat jaar kocht een stichting met gedoneerd geld het eiland. Ze moesten 9.000.000 Caribische Guldens neerleggen om uiteindelijk het eiland terug te kunnen geven aan de inwoners van Bonaire.

Sinds 2001 heeft het eiland officieel een beschermde status verkregen omdat het onderdeel werd van het Bonaire Marine National Park. Hierdoor zullen er nooit meer mensen wonen of zal er gebouwd gaan worden op Klein Bonaire.

bottom of page