top of page
Snorkelen op Bonaire

Snorkelen op Bonaire

Alles over het snorkelen op Bonaire

Bonaire, het eiland waar je absoluut een snorkelset in je koffer moet hebben zitten, hier vind je namelijk de mooiste snorkelplekken, koralen en vissen ter wereld.

 

Het is eigenlijk een ongeschreven wet: je moet minstens één keer per dag een duik nemen op een van de vele snorkel-locaties die het eiland te bieden heeft!

Omdat Bonaire meer dan 50 verschillende snorkel-locaties heeft die je zwemmend vanaf de kust kunt bereiken hebben we voor jou onze absolute top 6 locaties bezocht!

Snorkelen op Bonaire

Tips voordat je gaat snorkelen

Ben jij van plan om te gaan snorkelen op Bonaire? Dan is het meest ideaal wanneer je je eigen snorkelset meeneemt vanuit Nederland. Deze kan je dan op je gemak passen en afstellen naar jouw gezicht. Natuurlijk kan je op Bonaire zelf ook snorkelsets huren, dit kan bij verschillende hotels, duikscholen of vaak bij een eventueel geboekte snorkelactiviteit. Een snorkelset bestaat uit een duikbril, een snorkel en wij zouden adviseren om er ook flippers bij te nemen. Hiermee kan je wat meer afstanden afleggen en mocht je vermoeid zijn na jouw snorkelsessie, ben je sneller terug aan de kust.

 

Houdt er op Bonaire rekening mee dat er veel plekken zijn waar je te maken krijgt met scherp koraal, rotsen of kiezelstranden. Een setje waterschoenen is dus een absolute must.
 

Heb je daarnaast een huid dat gevoelig is voor verbranden? Op Bonaire gaat dit echt snel, neem dan vanuit Nederland een UV-shirt mee, trek deze aan tijdens het snorkelen, anders ben je in een mum van tijd verbrand op je rug. Het is ons ook overkomen, en dat is echt geen plezier, wanneer je juist lekker wilt kunnen genieten van de zon!

De snorkeluitrusting

Ben jij een beginnende snorkelaar, of heb je nog nooit gesnorkeld? Ons advies, koop niet direct de aller duurste snorkeluitrusting. Met een goedkope set kan je ook heel goed de eerste stappen zetten als snorkelaar. Ontdek of snorkelen echt iets voor jou is en dat je het vaker wilt gaan doen dan die ene keer op Bonaire.

Tip: Heb je een snor en wil je die niet afscheren? Schaf een snorkelmasker aan i.p.v. een snorkelbril. Door de snor is de bril vaak niet vacuum, hierdoor loopt er constant zeewater in je neus.

Condens in jouw snorkelbril of masker

Of je nu de aller duurste snorkelset aanschaft, of juist een goedkope versie hebt gekocht, condens in jouw bril of masker ga je niet voorkomen, dit zal je moeten accepteren. Natuurlijk wil je tijdens het snorkelen kunnen genieten van de prachtige onderwaterwereld van Bonaire, ook is het een stukje veiligheid zodat je weet waar je zwemt en niet tegen koralen aan zwemt of tegen een medesnorkelaar.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om de condens tot een minimum te beperken! Voordat je het water in springt kan je je bril voorbereiden op jouw snorkelavontuur.
Spuug bijvoorbeeld in je snorkelbril, smeer hem in met babyshampoo, anti-condens of je kunt hem zelfs insmeren met tandpasta. Zorg er wel voor dat je, wanneer je iets aan de binnenkant van je bril of masker smeert, je het goed uitsmeert, dit kan gewoon met je vingers.

Een andere redenen voor condens kan zijn dat je de verkeerde maat snorkelbril hebt of het is jouw manier van ademhalen. Het kan zijn dat je toch teveel probeert te ademhalen met je neus, probeer dit zoveel als mogelijk te voorkomen en houdt het bij ademhalen met je mond.

Snorkelen op Bonaire

Het klaren van je snorkelmasker

Misschien wel het meest vervelende naast jouw ademhaling onder controle houden: Water in je bril. Nu hebben wij de tips voor jou hoe je dit in het water kunt oplossen zonder dat je met je voeten op de bodem hoeft te staan.

Je kunt je bril klaren (water uit je masker halen), dit doe je door in het water de bovenkant van je masker iets van je gezicht te halen, ogen dicht te doen, om vervolgens heel hard met je neus lucht in je masker te blazen. Hiermee blaas je letterlijk het water uit je masker en kan jij rustig verder snorkelen zonder dat je naar de kust hoeft om dit iedere keer opnieuw te moeten doen.

Dit gaat misschien niet in één keer lukken, maar zoals met alles: oefening baart kunst!

Voorkomen van water in je snorkel

Al heb je al 100x gesnorkeld, één ding weet je zeker, er gaat water in je snorkel komen. Het kan een reden zijn om in paniek te raken, maar doe dit zeker niet. Wanneer jij in het water ligt om te gaan snorkelen, zorg dat je een paar keer oefent met ouderwets watertrappelen. Wanneer je dit weer onder de knie hebt kan je in alle rust jouw luchtpijpje leegmaken, zonder dat je in paniek naar de kust moet komen omdat je even geen lucht hebt gekregen.

Een andere tactiek, blijf rustig met je gezicht onder water en blaas zo hard als je kan het water uit je snorkel. Vaak lost dit het probleem ook voor je op.

Wil jij er voorzorgen dat je zo min mogelijk water in jouw snorkel krijgt? Kijk dan tijdens het snorkelen niet recht naar beneden, maar in een hoek van 45 graden voor je uit. Dit zorgt ervoor dat de snorkel zo ver als mogelijk boven het water uitsteekt.

Snorkelen op Bonaire

De juiste snorkelset

We zeiden het hierboven al eerder, de prijs van je snorkelset maakt aan het begin van jouw snorkel avonturen echt niet uit. Zorg ervoor dat de bril goed aansluit op jouw gezicht en je bent klaar om te gaan snorkelen.

Wat wel essentieel is: de maat van jouw flippers, koop je te grote flippers, dan raak je deze gegarandeerd kwijt terwijl je al het moois van Bonaire aan het bewonderen bent. Koop je ze te klein, zullen je enkels en voeten je al snel beginnen te vervloeken. Besteed hier dus wel even goed de tijd voor en maak geen overhaaste keuze wanneer je flippers past.

Blijkt op jouw vakantie dat de flippers toch te groot zijn? Trek een stel sokken aan en stap vervolgens in je flippers.

Nu is het aan jou

Heb jij alle bovenstaande punten doorgelopen? Dan zit er nog maar één ding op, oefenen, oefenen, oefenen. Je leert pas echt goed snorkelen waneer je het vaker gaat doen. Dus geef niet direct op wanneer het even niet lukt. Geef het de tijd en ga vooral ontspannen genieten van alles wat de Caribische Zee jou te bieden heeft!

De top 6 snorkel locaties op Bonaire

1000 Steps Beach

Snorkelen op Bonaire

Hier vind je
de locatie!

Waarschijnlijk het meest gefotografeerde strand en de bekendste snorkelplek van Bonaire. Wanneer je vanuit Kralendijk in noordelijke richting vertrekt is er een heerlijk kronkelweggetje langs de westkust van het eiland. Langs deze weg zal je meerdere gele stenen vinden, elke gele steen heeft een betekenis. Namelijk, hier kan je duiken en snorkelen! Zo heeft 1000 Steps ook zijn gele steen.


Rij heerlijk op je gemak richting het noorden, let dan op de stenen, je vind aan de linkerkant van de weg de gele steen 1000 steps. Parkeer de auto of scooter en geniet van het uitzicht dat 1000 steps je biedt. Wanneer je de trap afloopt naar beneden is het mogelijk om over de gehele breedte van het strand te snorkelen.

Vergeet je vooral geen waterschoenen mee te nemen vanuit Nederland. Het strand is voornamelijk dood, versteend koraal, dus het lopen van en naar het water wordt zo een stukje makkelijker!

360º

Tip: Koop jouw waterschoenen aan de net wat kleine kant, hierdoor blijven ze beter zitten onderwater, je hoeft er toch geen kilometers op te wandelen!

Chogogo Beach / Bari's Reef

Snorkelen op Bonaire

Verblijft je in de hoofdstad Kralendijk? Dan zijn de snorkelplekken dichterbij dan jij misschien wel denkt! Rijdt vooral eens naar Chogogo Beach! Naast dat je hier een van de weinige strandtenten hebt die het eiland rijk is, is het ook een perfecte plek om vanaf je strandbedje zo het water in te lopen voor een mooie snorkelsessie!

Bijkomend voordeel, kom jij net uit het water na een mooie snorkelsessie? Bestel je drankje bij Bari's Beach Bar en geniet heerlijk na van jouw mooie snorkelduik!
Of reserveer voordat je gaat snorkelen een dagpas bij Chogogo Dive en Beach Resort. Dan kan je de hele dag blijven genieten van de faciliteiten van het hotel.

Mocht je gebruik willen maken van de dagpas, zorg er dan wel voor dat je redelijk op tijd bent, ze hanteren een maximaal aantal dagpassen per dag. Dit om drukte op hun terrein te voorkomen.

360º

Lac Bay

Snorkelen op Bonaire

De baai van Bonaire, Lac Bay. Bekend door alle windsurfers die hier hun passie kwijt kunnen op de ondiepe wateren van de baai.

Wat minder bekend is, is dat deze baai twee stranden heeft. Sorobon Beach, het paradijs voor de windsurfers en Lac Cai, aan de noord-oost zijde van de baai, het paradijs van de mangroven en schildpadden.

Wanneer je aan komt rijden bij Lac Cai en zie je in de verte schelpenbergen verschijnen, dan weet je dat je goed zit. Kijk direct goed over het water heen, de kans dat je schildpadden vanaf de kust al ziet zwemmen is groot.

Voor deze snorkelspot geldt ook, neem waterschoenen mee en let een beetje op de windsurfers.

Wanneer je naar Lac Cai wilt, zorg ervoor dat je een 4x4 of andere grotere auto hebt. De wegen naar Lac Cai willen nog wel eens slecht bereikbaar zijn.

360º

Wayaka II

Snorkelen op Bonaire

Ben je een dag in het Washington Slagbaai National Park? Vergeet dan zeker niet jouw snorkelset mee te nemen! Wayaka II is voor veel meer ervaren snorkelaars een absolute favoriet. Alleen al de weg naar het kleine zandstrand is al een hele ervaring.
Zorg ervoor dat je jouw wandelschoenen aan hebt, want het is een stukje klimmen en dalen richting Wayaka II.

 

Wanneer je in het water ligt begeef je in een natuurlijk aquarium. Zwemmend tussen de rotsen is geen hoekje hetzelfde. Wij beloven je, je valt van de ene in de andere verbazing!

Geen zorgen, ben je geen snorkel expert, zet drie stappen in het water en steek alleen je hoofd onder water, de vissen zijn (gelukkig) nog niet bang voor de mens en zal er niet vandoor gaan! Je begeeft je direct in een paradijs.

Wanneer je naar Wayaka 2 wilt, zorg ervoor dat je een 4x4 of andere grotere auto huurt, je komt het Washington Slagbaai National Park niet in met een kleinere auto.

Snorkelen op Bonaire

Klein Bonaire

Snorkelen op Bonaire

Een onbewoond bounty eiland en een nog mooiere onderwaterwereld!
Zorg ervoor dat je op de boot al klaar zit met jouw snorkelset en zwemkleding aan. Laat je voor de kust van Klein Bonaire in het water vallen en zwem al snorkelend richting de kust van Klein Bonaire.
Maak je geen zorgen, de bemanning van de watertaxi zorgt ervoor dat jouw spulletjes netjes voor je klaar staan op het strand.

Wil je eerst het eiland ontdekken? Dat kan natuurlijk ook, struin heerlijk het eilandje af, geniet van dit paradijs en loop richting het zuiden. Onder water bevind zich hier de ingang van het koraalrif. (Mocht de bemanning je het nog niet hebben verteld onderweg, vraag vooral waar je de ingang kunt vinden).

Laat je heerlijk meevoeren met de stroming en geniet van wat de Caribische Zee jou te bieden heeft!

 

En misschien overbodig om te zeggen, maar de ervaring leert helaas anders. Blijf met je handen en voeten van het koraal af. We hopen natuurlijk dat wij als mensheid nog tot in de eeuwigheid van dit stukje natuur kunnen blijven genieten. Daar hebben we ook jou voor nodig.

360º

Tip: Laat je spullen boven bij de rotsen liggen. Het zeewater wil regelmatig het kleine strandje doen vollopen.

Salt Pier

Snorkelen op Bonaire

Niet te missen wanneer je richting het zuiden van Bonaire rijdt met jouw auto of scooter. De Zoutpier. Omringt door het roze water een bijzonder plaatje.

Dat bijzondere plaatje ga je ook ervaren wanneer je hier met jouw snorkelset in het water duikt. De fundering van de pier loopt (logischerwijs) onder water door. Hierdoor zie je de combinatie van de mens en dier samen komen. Meters lange staanders van de pier zijn bedekt met sponzen en koralen. Een perfecte kweekvijver voor vissen, zwemmende schildpadden of luierende barracuda's.

Rijdt je dus langs de zoutpier, zet jouw voertuig even aan de kant en neem een duik!

Ligt er een boot aangemeerd aan de pier? Dan is het verboden om hier te snorkelen. Kom dan de dag later terug!

Meer weten over de Salt Pier en de bijbehorende Zoutpannen? Hier lees je meer >>

360º

Snorkelen met een gids

Snorkelen op Bonaire

De onderwaterwereld rondom Bonaire is ook prachtig wanneer je deze wilt gaan ontdekken vanaf het water. Je gaat mee met een boot en een gids die jou begeleid met een prachtig snorkel avontuur. Alleen de boottocht zelf is al geweldig om mee te maken, je hebt prachtige uitzichten over de zee, over Bonaire zelf en er wordt ook voor de innerlijke mens voor je gezorgd.

 

Daarnaast zorgen ze voor een snorkeluitrusting die ook op sterkte bij ze te verkrijgen is. Dit is voor de mensen onder ons met een bril natuurlijk geweldig! Je kunt de bril aan boord laten liggen en je kunt toch alles met scherp gaan bewonderen. 

Je stapt op bij Harbor Village en tijdens de 3,5 uur durende tour ga je op twee verschillende plekken snorkelen.
Aan boord wordt er gezorgt voor snacks, hapjes en op de terugweg krijg je een heerlijke rumpunch (vinden we zelf).

Snorkelen op Bonaire
Snorkelen op Bonaire

Snorkelen combineren met verblijf

Op Bonaire zijn er meerdere mogelijkheden om jouw verblijf te combineren met een zogenaamd huisrif. Zoals hierboven al beschreven, de combinatie tussen Chogogo Dive & Beach Resort. Nu willen we toch nog graag een extra huisrif uitlichten. Bij het Van der Valk Resort op Bonaire vind je namelijk ook een prachtig huisrif. Je vind hier onderwater vele verschillende tropische vissen en vaak zwemmen deze vissen in hele grote scholen. Een geweldig schouwspel. En wat ons betreft dus een absolute aanrader om hier een snorkelduik te ondernemen!

Snorkelen op Bonaire

Wil jij de gehele dag blijven genieten van de luxe en faciliteiten van van der Valk Bonaire, houdt dan rekening met het kopen van een dagpas. Deze pas geeft je toegang tot het strand, de faciliteiten van het resort en afname van eventuele All Inclusive voordelen.

Wil je meer weten over Van Der Valk Bonaire?
Hier lees je alles over het All Inclusive Resort >>

Alles wat je moet weten voordat je gaat snorkelen

Wanneer je deze blog helemaal hebt doorgelezen ben je absoluut klaar om op je gemak te beginnen met snorkelen op Bonaire. Ons laatste advies, ga ontspannen het water in, houdt je ademhaling onder controle en probeer vooral te gaan genieten.

Lukt het na de eerste paar keer niet om de rust te vinden en je ademhaling te controleren, blijf ontspannen en probeer het nogmaals! Uiteindelijk wordt je er steeds beter in en zal je meer en meer gaan genieten van wat Bonaire onder water jou te bieden heeft!

Enjoy!

bottom of page