top of page
Washington Slagbaai National Park

Alles over het
Washington Slagbaai National Park

Ontdek het Washington Slagbaai National Park

Na alle uurtjes zon, zee, strand snappen ook wij dat het voor de afwisseling een verademing kan zijn om je even helemaal te laten onderdompelen in alle flora en fauna die Bonaire te bieden heeft. En dat is er zeker! In het Washington Slagbaai National Park vind je honderden planten, aloëvelden, een diversiteit aan dieren, kalksteengrotten, blowholes, de hoogste berg van het eiland, de Brandaris, en nog veel meer!

 

En heb je het National Park helemaal gezien, eindig dan je bezoek zoals wij ook doen, door op het strand neer te ploffen, midden in het Washington Slagbaai National Park!

Ons advies, ga lekker op tijd richting het park, daarmee kan je volledig ontspannen genieten van een dag in het park, in plaats van dat je constant op je horloge moet kijken of het National Park niet al sluit.

Washington Slagbaai National Park

De feiten over Washington Slagbaai National Park

Het allereerste National Park van de Nederlandse Antillen, opgericht in 1969, is een park van ruim 6000 hectare groot en daarmee is het park 17% van de totale oppervlakte van Bonaire.

Het National Park is tijdens het hoogseizoen van november t/m februari geopend van maandag tot en met zondag van 08.00 uur tot 17.00 uur. Buiten het hoogseizoen om zijn ze op maandag en dinsdag gesloten.

 

Houd er wel rekening mee dat je voor 13.00 uur in het park bent, hierna is het niet meer mogelijk om in het park te komen! De routes in het Nationaal Park variëren namelijk van 25 tot 35 kilometer, zou je later het park in gaan dan red je het niet om voor 17:00 uur uit het park te zijn.

Wat kost het Washington Slagbaai National Park

 • Ga je op eigen gelegenheid door het park dan betreft de prijs 45 dollar per persoon.

 • Heb je al een Nature Fee, Dan heb je al 45 dollar betaald voor een Tag. Deze tag geeft jou tevens gratis toegang tot het park. Mooie deal toch!

 • Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

 • Het is ook mogelijk om met een tour het park te verkennen.

 

Ben je van het vooraf plannen? Geen probleem, ook online kan je de tickets vast bestellen via deze link.

Waar is de Entree van het Park

Omdat Bonaire een fijn overzichtelijk eiland is, kan je het park met gemak zonder navigatie op je telefoon vinden. De entree ligt een aantal kilometer ten noorden van Rincon, wanneer je in Rincon rijdt is het Washington Slagbaai National Park aangegeven met borden (met groene hagedissen erop, geplaatst op lantaarnpalen). Houd er rekening mee dat het vanuit Kralendijk ongeveer 30 minuten rijden is naar de entree van het National Park.

Prima te doen dus, nu zijn we erg benieuwd hoe jij deze roadtrip gaat doen, met óf zonder digitale navigatie ;)

360º

De regels in het park

 • Het is logisch, maar toch voor de zekerheid; buiten openingstijden is het niet toegestaan om in het park te zijn.

 • Wegens de droogte op het eiland is (open) vuur of BBQ-en streng verboden.

 • Roken mag in het park, maar wel met grote voorzichtigheid.

 • Het benoemen zou niet nodig moeten zijn, maar het achtervolgen van dieren en het
  wegrapen van eieren is verboden.

 • Vissen met een hengel of ander attributen is niet toegestaan.

 • Planten mogen niet worden meegenomen.

 • De radio van je auto aanzetten is verboden in het park om de dieren hun rust te gunnen.

Hoe ontdek je Washington Slagbaai National Park?

Er zijn verschillende manieren om het Washington Slagbaai National Park te gaan ontdekken!  Als je het ons zou vragen zouden we je adviseren om, als je de tijd tijdens je vakantie hebt, op alle mogelijke manieren het park te gaan ontdekken:

Washington Slagbaai National Park (WSNP) met de auto

Washington Slagbaai National Park is zeer goed te ontdekken met de auto, in het park zijn 2 autoroutes uitgezet. Wanneer je 1 van de 2 routes start kan je niet meer terug en zal je de route volledig moeten uitrijden. Kom daarom ook met een volle tank naar het park toe, want tanken onderweg in het park is niet mogelijk! En om nou elk jaar aan het kerstdiner het verhaal te moeten vertellen over die ene keer dat jullie zonder benzine vast kwamen te zitten in het park.

Washington Slagbaai National Park

De groene route duurt 2 uur en is 24 kilometer lang, deze route brengt je meer naar de binnenlanden, de wegen zijn onverhard dus kijk niet op van een flink aantal kuilen & gaten in de weg. Wel echt geweldig om hier te rijden! Het is verstandig om niet met een al te kleine auto te gaan rijden. Een Jeep of SUV (of in deze klasse) is toch wel ten zeerste aan te raden. Zorg daarnaast ervoor dat je altijd een reservewiel in de auto hebt liggen, je weet maar nooit. En nogmaals, dat kerstdiner he..

De groene route is de kortere route van de 2, maar brengt je wel naar de bekende snorkel & duikplekken.

Dan is er ook de gele route, deze is 35 kilometer lang en duurt ongeveer 3,5 uur. Wanneer je de gele route volgt mis je geen enkel hoogtepunt van het National Park en zie je een heel stuk van de noordzijde van de kust van Bonaire!

 

Binnen in het park geldt een maximale snelheid van 25 kilometer per uur, maar je zal ook echt je best moeten doen wil je dit soms halen met de aanwezige kuilen en gaten in de wegen.

Washington Slagbaai National Park

Washington Slagbaai National Park met een Mountainbike

Wanneer je een onwijs mooie trip wilt maken op de mountainbike dan zijn de routes die er zijn voor de auto ook de routes voor de fiets. Je hebt dus de keuze tussen een route van 25 kilometer en van 35 kilometer. Zorg wel dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Er is in het park geen gelegenheid om iets te kopen.

En vergeet vooral de zonnebrandcrème niet, deze komt hier perfect van pas.

Wandelen door het Washington Slagbaai National Park

Al lopend zal je van de ene in de andere verbazing vallen! De uitzichten, de dieren, de Brandaris. Bij elke stap die je zet zie je weer wat nieuws. Dat is het geweldige van de keuze om te gaan lopen door het park, je geeft jezelf toch net even meer tijd hebt om te genieten van je omgeving. 

Bij de ingang van het park ontvang je een plattegrond waarop de routes staan aangegeven. Vergeet nogmaals niet om voldoende drinken & eten mee te nemen voor tijdens de wandeling, dit ga je echt nodig hebben met de zon die naar alle waarschijnlijkheid graag met je mee wandelt door het park!

Washington Slagbaai National Park

Wandelroutes door het Washington Slagbaai National Park

Het Washington Slagbaai National Park telt in totaal 3 officiële wandelroutes die jij kunt gaan wandelen. Elke route heeft zijn eigen hoogtepunten en elke route is wisselend wat betreft inspanning of duur van de wandeling.

Route 1 - Lagadishi Walking Trail

Vlakbij de entree van het Washington Slagbaai National Park begint deze kleine 2 uur durende wandelroute. Het is misschien wel de meest afwisselende wandeling van de 3 routes die er in het park te vinden is. De route is voornamelijk een vlakke route, scheelt weer als je hoogtevrees hebt of je kuiten de work-out wilt besparen.

Wanneer je deze wandelroute volgt, loop je richting de ‘wildere’ kant van het eiland waar je onder andere de meest indrukwekkende blowhole tegenkomt, de Suplado. Meters hoog wordt het water de lucht in geblazen, kleine tip: neem naast je fototoestel ook een poncho mee! Nee hoor geintje, uiteraard niet nodig. Maar het kan zeker als een kleine regenbui aanvoelen.

Naast het adembenemende Seplado, loop je ook langs Playa Chikutu, een heerlijk zandduinen strand waar je even lekker de benen kunt strekken en van de omgeving en het moment kunt genieten. Kijk wel goed om je heen en wees voorzichtig, schildpadden leggen hier regelmatig hun eieren!

Pak het moment en neem nog een heerlijke verfrissende (soort van verfrissend, het water blijft natuurlijk tropisch warm) duik in de zee voordat je langs Saliña Matijs wandelt, grote kans dat je bij dit meer flamingo’s aantreft!

Samenvattend, een adembenemende wandelroute die zeker de moeite is om 2 uurtjes van jouw vakantie aan te besteden!

Washington Slagbaai National Park

Route 2 - Brandaris Klimroute

Dit is voor de meer ervaren wandelaar, een ongeveer 3 uur durende wandeling met een klim van 241 meter om de hoogste berg van Bonaire, de Brandaris, te beklimmen.

Om deze route te starten zal je eerst een stukje het park in moeten rijden. De rangers bij de ingang van het park zullen het je precies uitleggen. Vraag deze rangers ook meteen even of de weersomstandigheden goed genoeg zijn om de route te wandelen. Het kan zijn dat na een regenbui de afdaling van de Brandaris glad is.

Washington Slagbaai National Park

Het is een leuke en uitdagende wandeling met soms handen en voetenwerk. Maar wanneer je de top van de Brandaris hebt bereikt, heb je een geweldig panorama beeld van het volledige National Park. Nog mooier, op een echte heldere dag is het mogelijk om de contouren van Curaçao & Venezuela te zien. Echt een 'Must See' wat ons betreft.

Ons advies voor iedereen die deze wandeling wilt maken, start de wandeling vroeg in de ochtend. Hierdoor heb je minder last van de warmte en is de route zeer goed te wandelen. Na 12 uur is het niet meer toegestaan om deze wandeling te starten in verband met de temperaturen.
En een 2e advies, wanneer je hoogtevrees hebt, is deze wandeling misschien niet aan jou besteedt.

Route 3 - Kasikunda Climbing Trail

Naast de beklimming van de Brandaris is er ook nog een 2e klimroute. De start van deze wandeling vind je, net als de Lagadischi Walking Trail, vlakbij de ingang van het park. Met deze wandelroute wandel je in 30 minuten naar de Juwa Pas, een vulkanische heuvel. Wanneer je de top bereikt hebt geeft het je een schitterend panoramisch uitzicht over de noordzijde van het eiland.

Hou met deze klim rekening met een afwisselend parcours, van vlakke stukken tot het klimmen met handen en voeten over de rotsblokken. Wederom een mooie, uitdagende en adembenemende wandeling.

Past deze wandeling in jouw vakantieplannen, sla hem dan absoluut niet over! Regel jouw entreebewijzen vast hier!

Washington Slagbaai National Park

Wandeling met een begeleide tour

Wil je voor de afwisseling van de stranden en de zon, je laten onderdompelen in al de flora en fauna die Bonaire te bieden heeft? Breng dan zeker een dag door in Washington Slagbaai Nationaal Park onder begeleiding van een professionele gids. Met de gids ga je een dag lang van de 'standaard' route af en ga je op weg naar fantastische blowholes, heerlijke off-road wegen, flamingo's en totaal verlaten stranden. Wat wil je nog meer?

Met een professionele gids en een kleine groep mensen zal je gedurende de dag op zoek gaan naar wilde dieren, heerlijk snorkelen in de beschermde wateren rondom Bonaire of met een wandeling van 1 a 2 uur naar de hoogste berg, de Brandaris, beklimmen. Geniet vanaf de Brandaris van een panoramisch uitzicht. In de verte zie je Curaçao zelfs liggen! Maak je geen zorgen over een lege maag, je krijgt tijdens alle indrukken en avonturen, snacks en lunch en drankjes aangeboden.

Washington Slagbaai National Park

Naar het Nationaal Park

Mocht je op het eiland geen huurauto hebben, geen nood, je kan worden opgehaald bij jouw hotel, resort of appartement, of bij de haven van Bonaire. Tijdens de tour maak je sowieso gebruik van de 4x4 wagens van de gidsen en dus niet van de eventueel zelf gehuurde auto.
Ook kan het handig zijn om je te laten ophalen vanaf jouw accommodatie, zodat je een eventuele alcoholische versnapering niet hoeft te laten staan.

Om het helemaal makkelijk te maken, alle tours worden gegeven in het Nederlands! Toch een mooie combinatie, een tropische bestemming met een Nederlands tintje.

 

Een dag vullend programma, een heerlijke afwisseling tussen de dagen strand, zon en zee, en een tour door het Washington Slagbaai Nationaal Park.

Wat wordt er voor jou geregeld tijdens deze begeleide tour

Inbegrepen in de begeleide tour:

 • Drankjes

 • Lunch

 • Snacks

 • Chauffeur en gids

 • Ophalen en afzetten bij jouw accommodatie

 • Ophalen en afzetten bij haven

 • Gebruik van snorkeluitrusting

Waar je zelf zorg voor moet dragen:

 • Kosten Marine Park (Nature Fee)

 • Handdoeken

 • Zonnescherm (neem dus zonnebrand en een petje mee!)

 • Een goed humeur

 • Goede wandelschoenen

Washington Slagbaai National Park

Bonairiaanse Cultuur

Wil je meer cultuur snuiven op Bonaire? Bij de entree van het park vind je een bezoekerscentrum. Voor een paar dollar per persoon kan je deze bezoeken.

Binnen in het bezoekerscentrum is er een museum, een cadeauwinkeltje en een bibliotheek te vinden. Daarnaast is er ook meer informatie over de wandelroutes te vinden en voor de ontspanning een terras waar je je verkoelende drankje kan nuttigen & kan genieten van lekkere lokale gerechtjes!

In het museum vind je de algehele geschiedenis van Bonaire, de geologie & archeologie van het Caribische eiland en vind je het proces terug hoe het park is ontwikkeld van plantages tot het huidige Washington Slagbaai National Park.

 

Nog een klein feitje, Bij de ingang van het park vind je het skelet van de walvis. Deze walvis is ooit in aanraking gekomen met een cruiseschip, vlak voor de kust van Bonaire. Nadat de walvis was overvaren hebben ze het skelet van dit mooie dier geplaatst bij het park.

360º

Last but not least, bereid je trip naar het National Park voor

Om niet voor verrassingen te staan hebben wij even een aantal punten onder elkaar gezet zodat je goed voorbereid het National Park in rijdt, fietst of wandelt;
 

 • Het is verstandig om wandelschoenen mee te nemen.

 • Draag een hoedje/petje tegen de zon.

 • Zonnebrand. Smeren, smeren en smeren!

 • Anti muggenmiddel (DEET)

 • Voldoende drinken

 • Voldoende eten

 • Uiteraard ook je snorkelspullen

 • Duikspullen

 • Strandhanddoek

 • En uiteraard iets om foto's mee te maken, je camera/telefoon/Ipad of wat je ook bij je hebt!

 

 

Een ding is zeker, wanneer je op Bonaire bent is een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park een absolute must! Ga lekker op tijd die kant op en geef je ogen de kost!

Met dank aan de Stichting Nationale Parken Bonaire, STINAPA Bonaire hebben we de beschikking over een kleine virtuele tour door Washington Slagbaai: Kijk snel hieronder!

bottom of page