top of page
Duiken op Bonaire

Duiken op Bonaire

Duiken op Bonaire

Duiken en Bonaire, een betere match ga je nergens vinden! Hier ga je de beste duikplekken niet alleen vinden, ze zijn eigenlijk niet te missen wanneer je over het eiland rijdt.

 

Niet voor niets staat Bonaire bekend als Divers Paradise, een geweldige onderwaterwereld met 86 verschillende duiklocaties. Wees niet bang om je hart te verliezen aan het onderwater leven, want wat je hier gaat zien en meemaken, tref je nergens anders in de wereld!

Duiken op Bonaire

Hoeveel duiklocaties zijn er op Bonaire

Zoals hiervoor al genoemd, maar om de hoeveelheid maar even te benadrukken: Bonaire kent 86 officiële duiklocaties, van deze 86 duiklocaties zijn er 51 te bereiken vanaf de kust. Voor de andere 35 duiklocaties heb je dus een boot nodig.

 

Wanneer je rondrijdt op het eiland zal je langs de kant van de weg gele stenen vinden. Deze stenen geven aan waar de duiklocaties zijn die vanaf de kust kunt bereiken. Ben je met een boot op het water? Dan herken je de duiklocaties aan de gele boeien. Ben je op zoek naar een duikspot? Rij dan vooral langs de westkust van het eiland, hier vind je namelijk zestig van de officiële duiklocaties.

Let op! Het is streng verboden om in de zee rondom Bonaire zomaar het anker in het water te laten. Dit om het kwetsbare koraal te beschermen.

Onze top 5 duikplekken op Bonaire

Wanneer je gaat duiken op Bonaire kom je een grote verscheidenheid aan kleurrijke vissen en ander zeeleven tegen en prachtig koraal van allerlei soorten en maten.

Bonaire wordt daarom ook niet voor niets Diver’s Paradise genoemd. Dit zijn de mooiste 10 duikplekken op Bonaire.

Bonaire heeft zo’n 86 officiële duikplekken. De meeste duikstekken op Bonaire liggen aan de westkust van het eiland. Je hebt er ook een paar in het noorden en oosten, maar deze zijn vaak wat avontuurlijker door de stroming. Ook rondom Klein Bonaire kun je duiken. De meeste duikplekken kun je zo bereiken vanaf de kant, wat het extra makkelijk maakt. Onderstaande dive sites worden gezien als de mooiste duikplekken op Bonaire. Welke kies jij voor jouw volgende duik?

Duiken op Bonaire

Hilma Hooker

Duiken op Bonaire

Een van de meest populaire duikplekken van Bonaire is een plek waar het bekendste scheepswrak van Bonaire op de bodem van de zee ligt. Ondanks dat er verschillende verhalen de ronde doen over hoe het schip, de Hilma Hooker,  daar is beland, is één ding zeker, het is een duikplek met een interessante geschiedenis.

 

Het verhaal dat het meest de ronde gaat is dat het schip in de problemen kwam voor de kust van Bonaire en dat tijdens het wegslepen van het schip de papieren niet juist bleken te zijn en dat het schip onder het toeziend oog van Interpol stond. 

Duiken op Bonaire

Toen de boot na aanleiding van missende papieren werdt gecontroleerd werd er voor meer dan 11.000 kilogram aan marihuana gevonden aan boord van het Hilma Hooker. Het schip heeft vervolgens een lange tijd in Kralendijk aangemeerd gelegen, en op het moment dat bleek dat het schip water maakte, hebben ze het uit voorzorg weggetrokken uit de hoofdstad. Dit om te voorkomen dat er geen andere boten meer konden aanmeren.

Eigenschappen van Hilma Hooker

 • Parkeren:

 • Afstand:

 • Vergunning:

 • Toegang:

 • Stroming:

 • Zicht:

 • Diepte:

Bij de duikstek​

10 meter

Stinapa Nature Fee

Pas op voor een flinke afstap

Gemiddeld, Sterk

15 tot 30 meter

40 meter

Wanneer je vanuit Kralendijk richting het zuiden rijdt, vind je de entree van deze duikplek tussen Ocean Oasis en de Salt Pier. Het is een schip wel 72 meter, wat het voor jou als duiker een plek maakt waar meer dan genoeg valt te ontdekken! Pas wel op wanneer je het schip inzwemt, het is niet gestript en kan dus problemen veroorzaken.

1000 Steps

Duiken op Bonaire

Een van de meest bekende duik en snorkelplekken van Bonaire is met afstand 1000 steps. Het kost wel enige moeite om daadwerkelijk het water in te kunnen gaan. De trap op af te dalen naar de entry is gelukkig geen 1000 treden, maar heeft zijn naam te danken aan het feit dat je na het duiken met jouw natte uitrusting de trappen moet oplopen, en dan voelt het wel als 1000 treden.

Duiken op Bonaire

Altijd al willen zwemmen met groene zeeschildpadden, dan moet 1000 Steps op jouw bucketlist staan. Kans dat je ze onder water gaat zien is groter dan dat je ze niet treft!  

Wist je dat er regelmatig ook walvishaaien en mantaroggen worden gespot bij 1000 Steps? Natuurlijk geen garantie, maar het zou je maar gebeuren!

Zodra je het water instapt betreed je ongeveer direct de koraalriffen. Wanneer je onderwater een lange strook met hagelwit zand ziet, weet je dat hier de drop-off begint. Dankzij dit stukje natuur is het zeewater prachtig turquoise van kleur!

Ben jij op zoek naar een prachtig en druk zeeleven? Ga dan opzoek naar de aanlegboei voor bootjes. Hier begint een steile wand waar je alle soorten tropische vissen vind. Of je nu wilt zwemmen met papegaaivissen of barracudas, deze en nog veel meer vind je hier!

Eigenschappen van 1000 Steps

 • Parkeren:

 • Afstand:

 • Vergunning:

 • Toegang:

 • Stroming:

 • Zicht:

 • Diepte:

Beperkt bovenaan bij de trap

60 meter

Stinapa Nature Fee

Vrije toegang

Weinig

10 tot 30 meter

40 meter

360º

Karpata

Duiken op Bonaire

Wanneer je over de prachtige Queens Highway richting noorden van Bonaire rijdt vind je Karpata. Of je nu een snorkelaar of duiker bent, wat ons betreft echt een plek die je niet mag overslaan.

Op een diepte van 7,5 meter vind je prachtige hertshoorn-koralen, sterkoralen, sponzen, olifantsoor en nog veel meer. Je hebt meer dan tijd genoeg om alles te bewonderen aangezien het rif doorloopt tet een diepte van 46 meter.

Ben jij op zoek naar net geboren schildpadden, dan is Karpata ook de perfecte spot. Deze kleine schildpadjes zijn regelmatig hier in grote getalen te vinden! Daarnaast vind je hier grote aantallen tropische vissen met onder andere de doktervis, baars en inktvissen. Omdat het koraalrif veel diepe kloven heeft heb je ook een grote kans om murene tegen te komen of wat te denken van de Caribische langoest?

Duiken op Bonaire

Wist je dat Karpata bekend staat om het geweldige zicht onderwater en dat zorgt voor prachtige onderwater panorama's. Mocht je de beschikking hebben over een fototoestel met een groot hoek lens, neem deze dan absoluut mee onder het zeeoppervlak bij Karpata!

Eigenschappen van Karpata

 • Parkeren:

 • Afstand:

 • Vergunning:

 • Toegang:

 • Stroming:

 • Zicht:

 • Diepte:

Op de heuvel naast de weg

40 meter

Stinapa Nature Fee

Vrije toegang, wel hoge golven

Weinig tot gemiddeld

15 tot 30 meter

40 meter

360º

Red Slave

Duiken op Bonaire

Een duikspot voor de gevorderde duiker: Red Slave. Wanneer je vanuit Kralendijk naar het zuiden rijdt vind je aan de rechtkant de gele slavenhuisjes (vroeger waren ze rood, vandaag Red Slave).  

 

Houd bij Red Slave rekening met flinke stromingen onder water, en grote golven waar je doorheen moet voordat je echt kunt gaan duiken. Het is dus wel verstandig om een spotter mee te nemen wanneer je hier wilt duiken.

Wanneer je op 9 meter diepte bent vind je een prachtige muur van koraal met veel verticale kanalen. De koraalwand gaat door tot diepte van een meter of 51. Weet je de bodem te bereiken zal je een oceaanbodem van zand vinden.

 

Het zeeleven wat je hier onderwater gaat aantreffen zijn onder andere de trekkersvis, pijlstaartrog, tonijn en de adelaarsrog. Deze verscheidenheid aan tropische vissen vind je hier dankzij de sterke stroming en het vele koraal wat je hier zult treffen.

Duiken op Bonaire

Eigenschappen van Red Slave

 • Parkeren:

 • Afstand:

 • Vergunning:

 • Toegang:

 • Stroming:

 • Zicht:

 • Diepte:

Bij het laatste Slavenhuisje

15 meter

Stinapa Nature Fee

Vrije toegang

Gemiddeld, Zeer sterk

15 tot 30 meter

51 meter

Pas wel echt op wanneer je het water in gaat, de stroming kan verraderlijk sterk zijn. Zorg dat je nooit alleen gaat duiken en dat je altijd een buddy bij je hebt voor het geval dat. Ben je nog een beginnende duiker, dan is het niet verstandig om hier jouw eerste stappen onder water te maken.

360º

Salt Pier

Duiken op Bonaire

Wat ons betreft een icoon van Bonaire, de Salt Pier. De Salt Pier lig in het water ten zuiden van Kralendijk, niet te missen wanneer je die kant op rijdt. Wanneer je bij de Pier het water in wilt gaan, houd dan de rechterkant aan, hier kan je het meest makkelijk het water in.

Ga niet duiken bij de Salt Pier om zijn prachtige koralen, deze zijn hier in mindere mate te vinden. Waar de Salt Pier wel bekend om staat zijn de grote aantal verschillende vissen. Onder water is het een een plaatje van industrieel afval en lange palen. Hiervan hebben veel dieren hun huis gemaakt. Dankzij het constant wisselende plaatje onder water is het een prachtige duik om te maken.

De kans dat je hier zeeschildpadden gaat vinden is groot, maar daar hoef je niet diep voor onder het zeeoppervlak. Ze verblijven hier het liefst in het ondiepe water. Zorg er voor dat je aan de rechterkant van de zoutpier blijft, daar vind je de grootste kans op deze prachtige dieren.  

Dit doen ze om rustig te kunnen zwemmen zonder dat ze bang hoeven te zijn voor grote roofdieren waarmee ze de Caribische Zee delen.

Daarnaast vind je hier de anemoon, octopus, tarpon de slijmvis en nog veel meer!

Duiken op Bonaire

Eigenschappen van Salt Pier

 • Parkeren:

 • Afstand:

 • Vergunning:

 • Toegang:

 • Stroming:

 • Zicht:

 • Diepte:

Rechts van de Salt Pier

30 meter

Stinapa Nature Fee

Vrije toegang

Gemiddeld, Zeer sterk

5 tot 30 meter

40 meter

Wist jij dat er op Bonaire welgeteld vijf van de zeven soorten zeeschildpadden ter wereld leven? 

Houdt er bij de Salt Pier wel rekening mee dat zodra er een boot ligt aangemeerd je hier absoluut niet te water mag gaan. Dit voor jou eigen veiligheid.

360º

Duikgids bonaire

Ben jij van plan om te gaan duiken op Bonaire, dan heb je de beste kantduik bestemming ter wereld uitgekozen! Op Bonaire vind je 86 officiële duiklocaties waar je de meeste van makkelijk kunt bereiken vanaf de kust. Je loopt als het ware zo naar het rif. Dankzij het Bonaire Marine Park word al het water rondom Bonaire beschermd en is het koraal en het zeeleven in een prachtige staat.
 

Omdat het aanbod zo groot is willen we je zeker adviseren om een duikgids mee te nemen wanneer je naar Bonaire gaat. Er is op dit moment helaas geen Nederlandstalige beschikbaar. Wel is er een 280 pagina tellende versie in het Engels. In deze duikgids vind je alles wat je moet weten over de wrakken, uitstekende plekken voor nachtduiken, onderwaterkaarten en specifieke informatie over het zeeleven rondom Bonaire.

De gids is niet alleen geschikt voor de doorgewinterde duiker, maar ook als beginner of zelfs als snorkelaar kan je hem zeer goed gebruiken!

Duiken op Bonaire

Stinapa Nature Fee

Om te gebruik te mogen maken van de wateren rondom Bonaire en de natuur op het eiland ben je wettelijk verplicht om een Nature Fee aan te schaffen. Dit om de medewerkers van Stinapa te kunnen betalen en ter ondersteuning van het behoud van onder andere Washington Slagbaai National Park en het Bonaire Marine Park, het Marine Park omvat zo goed als al het water, de koraalriffen en alle ontelbare vissen die rondom het eiland leven.

 

De kosten die dit met zicht meebrengt: $45,- per reiziger. Mocht je deze niet aanschaffen en je wordt hierop gepakt betaal je een boete van $2800,- en een mogelijke maand in hechtenis De natuur rondom ziet er niet voor niets nog zo prachtig uit, dus ook aan jou om hier jouw steentje aan bij te dragen.

Duiken op Bonaire

Tips om te duiken op Bonaire

(Beginnend) Duikfanaat en binnenkort op het prachtige eiland Bonaire?

 

 • Ga niet zomaar alleen het water in, ga duiken met een buddy.

 • Koop een duikgids, het scheelt je een hoop zoekwerk.

 • Blijf van het koraal af, koraal is kwetsbaar en we willen kunnen blijven genieten van de prachtige onderwaterwereld.

 • Zorg dat je nadat je aankomt op het eiland eerst 24 uur acclimatiseert. Daarna kan je volle bak genieten van de onderwaterwereld.

 • Houdt afstand van de vissen en schildpadden. Jij betreedt hun wereld, niet andersom.

 • Betaal vooraf jouw Nature Fee, dan hoef je dit niet meer te regelen op het eiland zelf.

Clean Up Dive

Op verschillende momenten gedurende het jaar wordt er op Bonaire een prachtig evenement georganiseerd: The Clean Up Dive. Dit evenement wordt georganiseerd door 'Dive Friends Bonaire'.

 

Tijdens The Clean Up Dive is het doel om zoveel als mogelijk afval uit de uit de Caribische Zee halen. Dive Friends Bonaire bepaald een locatie in de wateren rondom Bonaire en zal daar dan een dag lang het afval worden verzameld. Wanneer het afval is verzameld en de dag op zijn einde loopt is het tijd voor een gezellige bbq.

Duiken op Bonaire

Een perfecte dag onder water, je helpt de natuur en je krijgt er een bak gezelligheid voor terug. Wat wil je nog meer?

Duiken en een auto huren? Korting!

Duiken op Bonaire

Wist je dat het mogelijk is om 10% korting te krijgen op jouw huurauto wanneer je kiest voor het Dive en Drive pakket bij AB Carrental? Je krijgt dan een pick-up truck, een volledige verzekering tijdens jouw verblijf en onbeperkte hoeveelheid lucht. Je kunt jouw tank dus zoveel bijvullen als nodig. Dit om jou zoveel als mogelijk te laten genieten van de onderwaterwereld!

Duiken vanaf een boot of met gids

Naast de 51 kantduiken is het ook mogelijk om op 35 locaties te duiken vanaf het water. Daar moet je een boot voor huren of je gaat met een excursie mee. De gidsen kunnen zou precies laten zien waar de mooiste plekken zijn om jouw duikavontuur op Bonaire een extra dimensie te geven.

Onze favoriete activiteiten op het water:

Huur een privé boot met kapitein

Je kunt voor 4 uur lang een privé boot met kapitein huren, vanaf de boot kan je de invulling vervolgens volledig zelf invullen. De kapitein staat voor je klaar om jou de mooiste duikplekken te laten zien. De kosten waar je rekening mee moet houden zijn ongeveer €465,- voor een groep van maximaal 10 personen.

Duiken op Bonaire
Duiken op Bonaire

6 dagen duiken met een gids

Wil jij 6 dagen lang met een gids kunnen gaan duiken en tijdens deze 6 dagen ook nog onbeperkt jouw lucht kunnen laten bijvullen, dan is het Air- Nitrox pakket misschien wel wat helemaal in jouw straatje past. Voor een kleine €190,- ben jij bijna een week lang voorzien in alles wat je nodig hebt.

Begeleide duik met catamaran

Gedurende 8 uur lang ga je met een catamaran zeilend over het Bonaire Marine Park. Tijdens deze 8 uur wordt er voorzien in lunch en een viergangendiner. Naast de innerlijke mens zijn er ook 2 momenten waarop je als gecertificeerde duiker de onderwaterwereld gaat ontdekken met een gids. 

Duiken op Bonaire
bottom of page