top of page

Ontdek Washington Slagbaai National Park!

Na alle uurtjes zon, zee, strand snappen ook wij dat het voor de afwisseling een verademing kan zijn om je even helemaal te laten onderdompelen in alle flora en fauna die Bonaire te bieden heeft. En dat is er zeker! In het Washington Slagbaai National Park vind je honderden planten, aloëvelden, een diversiteit aan dieren, kalksteengrotten, blowholes, de hoogste berg van het eiland, de Brandaris, en nog veel meer! En heb je het National Park helemaal gezien, eindig dan je bezoek zoals wij ook doen, sluit je dag af door op het strand neer te ploffen, midden in het Washington Slagbaai National Park!

Ons advies, ga lekker op tijd richting het park, daarmee kan je volledig ontspannen genieten van een dag in het park, in plaats van dat je constant op je horloge moet kijken of het National Park niet al sluit.

Washington Slagbaai National Park

Eerst de feitjes van het park

Het allereerste National Park van de Nederlandse Antillen, opgericht in 1969, is een park van ruim 6000 hectare groot en daarmee is het park 17% van de totale oppervlakte van Bonaire.

Het National Park is tijdens het hoogseizoen van november t/m februari geopend van maandag tot en met zondag van 08.00 uur tot 17.00 uur. Buiten het hoogseizoen om zijn ze op maandag en dinsdag gesloten.


Houd er wel rekening mee dat je voor 13.00 uur in het park bent, hierna is het niet meer mogelijk om in het park te komen! De routes in het Nationaal Park variëren namelijk van 25 tot 35 kilometer, zou je later het park in gaan dan red je het niet om voor 17:00 uur uit het park te zijn.

Met welke entree prijzen moet je rekening houden?

- Ga je op eigen gelegenheid door het park dan betreft de prijs 45 dollar per persoon.

- Heb je al een Nature Fee, dan betaal je 20 dollar per persoon.

- Als je bent wezen duiken op Bonaire dan heb je al 45 dollar betaald voor een Scuba Diving Tag á 45 dollar. Deze tag geeft jou tevens gratis toegang tot het park. Mooie deal toch!

- Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

- Het is ook mogelijk om met een tour het park te verkennen.


Ben je van het vooraf plannen? Geen probleem, ook online kan je de tickets vast bestellen via deze link.


Tui vliegtickets bonaire

Waar vind je de entree van het park?

Omdat Bonaire een fijn overzichtelijk eiland is, kan je het park met gemak zonder navigatie op je telefoon vinden. De entree ligt een aantal kilometer ten noorden van Rincon, wanneer je in Rincon rijdt is het Washington Slagbaai National Park aangegeven met borden (met groene hagedissen erop, geplaatst op lantaarnpalen). Houd er rekening mee dat het vanuit Kralendijk ongeveer 30 minuten rijden is naar de entree van het National Park.

Prima te doen dus, nu zijn we erg benieuwd hoe jij deze roadtrip gaat doen, met óf zonder digitale navigatie ;)


Regels in het Park

- Logisch, maar toch, buiten openingstijden is het niet toegestaan om in het park te zijn. - Wegens de droogte op het eiland is (open) vuur of BBQ-en streng verboden. - Roken mag in het park, maar wel met grote voorzichtigheid. - Het benoemen zou niet nodig moeten zijn, maar het achtervolgen van dieren en het wegrapen van eieren is verboden.

- Vissen met een hengel of ander attributen is niet toegestaan. - Planten mogen niet worden meegenomen. - De radio is verboden in het park om de dieren hun rust te gunnen.


Hoe ontdek je Washington Slagbaai National Park?


Washington Slagbaai National Park (WSNP) met de auto:

Washington Slagbaai National Park is zeer goed te ontdekken met de auto, in het park zijn 2 autoroutes uitgezet. Wanneer je 1 van de 2 routes start kan je niet meer terug en zal je de route volledig moeten uitrijden. Kom daarom ook met een volle tank naar het park toe, want tanken onderweg in het park is niet mogelijk! En om nou elk jaar aan het kerstdiner het verhaal te moeten vertellen over die ene keer dat jullie zonder benzine vast kwamen te zitten in het park..

De groene route duurt 2 uur en is 24 kilometer lang, deze route brengt je meer naar de binnenlanden, de wegen zijn onverhard dus kijk niet op van een flink aantal kuilen & gaten in de weg. Wel echt geweldig om hier te rijden! Het is verstandig om niet met een al te kleine auto te gaan rijden. Een Jeep of SUV (of in deze klasse) is toch wel ten zeerste aan te raden. Zorg daarnaast ervoor dat je altijd een reservewiel in de auto hebt liggen, je weet maar nooit. En nogmaals, dat kerstdiner he..

De groene route is de kortere route van de 2, maar brengt je wel naar de bekende snorkel & duikplekken.


Dan is er ook de gele route, deze is 35 kilometer lang en duurt ongeveer 3,5 uur. Wanneer je de gele route volgt mis je geen enkel hoogtepunt van het National Park en zie je een heel stuk van de noordzijde van de kust van Bonaire!


Binnen in het park geldt een maximale snelheid van 25 kilometer per uur, maar je zal ook echt je best moeten doen wil je dit soms halen met de aanwezige kuilen en gaten in de wegen.


Mocht je nog op zoek zijn naar de juist auto, check dan onze blog!

wat te doen op bonaire, wat te doen in bonaire, bonaire tips

Het Nationaal Park met de mountainbike:

Wanneer je een onwijs mooie trip wilt maken op de mountainbike dan zijn de routes die er zijn voor de auto ook de routes voor de fiets. Je hebt dus de keuze tussen een route van 25 kilometer en van 35 kilometer. Zorg wel dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Er is in het park geen gelegenheid om iets te kopen.

En vergeet vooral de zonnebrandcrème niet, deze komt hier perfect van pas.


Lopend door Washington Slagbaai National Park:

Al lopend zal je van de ene in de andere verbazing vallen! De uitzichten, de dieren, de Brandaris. Bij elke stap die je zet zie je weer wat nieuws. Dat is het geweldige van de keuze om te gaan lopen door het park, je geeft jezelf toch net even meer tijd hebt om te genieten van je omgeving. Er zijn in het park 3 verschillende wandelroutes, lees hier onze blog over de wandelroutes. Bij de ingang van het park ontvang je een plattegrond waarop de routes staan aangegeven. Vergeet nogmaals niet om voldoende drinken & eten mee te nemen voor tijdens de wandeling, dit ga je echt nodig hebben met de zon die naar alle waarschijnlijkheid graag met je mee wandelt door het park!


Planten & Dieren

In het National Park zijn veel verschillende dieren te vinden. Wanneer je jezelf de tijd geeft om deze prachtige dieren te ontdekken, dan zal je de roze flamingo's, de zeldzame Lora, een Geelgeschouderde Papegaai en de Prikichi Parkieten zeker niet missen!

Vooral in het regenseizoen (oktober tot december) is het gehele park gigantisch groen, alle planten voeden zich dan met het water waardoor ze er weer een jaartje tegen aan kunnen. Let op, als er veel water gevallen is dan kunnen sommige stukken met de auto minder toegankelijk zijn.

wat te doen op bonaire, wat te doen in bonaire, bonaire tips

Activiteiten in het Park

In het National Park zijn veel diverse activiteiten die je kunt gaan ondernemen. Je kunt de Brandaris beklimmen, snorkelen en er zijn fantastische wandelroutes die kunnen worden afgelegd.


Breng ook een bezoek aan de blowholes die er in het park te vinden zijn, dit zijn inhammen in de rotsformaties. Hier zal het zeewater meters hoog de lucht in 'spuiten'. Geweldig voor de kinderen en stiekem ook leuk als volwassenen.

Naast de activiteiten die je zelf kunt doen zijn er ook begeleide activiteiten die je kunt gaan ondernemen op het eiland. Denk hierbij aan een Gids die je 5 of 7 uur lang meeneemt door het park of wat dacht je van een fotografiereis? Kijk snel bij Viator voor de activiteiten die je kunt doen in het Washington Slagbaai National Park.


Ben je een fanatiek duiker, trek dan de hele dag uit voor meerdere duikspots in het Park. Zorg dat je op tijd binnen bent, je gaat de hele dag nodig hebben om alles te ontdekken!


Auto huren op Bonaire
Auto huren op Bonaire

Bonairiaanse Cultuur.

Wil je meer cultuur snuiven op Bonaire? Bij de entree van het park vind je een bezoekerscentrum. Voor 3 dollar per persoon kan je deze bezoeken. Binnen in het bezoekerscentrum is er een museum, een cadeauwinkeltje en een bibliotheek te vinden. Daarnaast is er ook meer informatie over de wandelroutes te vinden en voor de ontspanning een terras waar je je verkoelende drankje kan nuttigen & kan genieten van lekkere lokale gerechtjes!

In het museum vind je de algehele geschiedenis van Bonaire, de geologie & archeologie van het Caribische eiland en vind je het proces terug hoe het park is ontwikkeld van plantages tot het huidige Washington Slagbaai National Park.


Nog een klein feitje, Bij de ingang van het park vind je het skelet van de walvis. Deze walvis is ooit in aanraking gekomen met een cruiseschip, vlak voor de kust van Bonaire. Nadat de walvis was overvaren hebben ze het skelet van dit mooie dier geplaatst bij het park.


Last but not least, bereid je trip naar het National Park voor

Om niet voor verrassingen te staan hebben wij even een aantal punten onder elkaar gezet zodat je goed voorbereid het National Park in rijdt, fietst of wandelt; - Het is verstandig om wandelschoenen mee te nemen. - Draag een hoedje/petje tegen de zon. - Zonnebrand. Smeren, smeren en smeren!

- Anti muggenmiddel (DEET) - Voldoende drinken - Voldoende eten - Uiteraard ook je snorkelspullen - Duikspullen - Strandhanddoek

- En uiteraard iets om foto's mee te maken, je camera/telefoon/Ipad of wat je ook bij je hebt!


Een ding is zeker, wanneer je op Bonaire bent is een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park een absolute must! Ga lekker op tijd die kant op en geef je ogen de kost! Met dank aan de Stichting Nationale Parken Bonaire, STANIPA Bonaire hebben we de beschikking over een kleine virtuele tour door Washington Slagbaai: Kijk snel hieronder!

Mocht je na je bezoek aan het park foto's plaatsen op social media, tag @intobonaire! We vinden het geweldig om jullie avonturen mee te beleven.


Veel plezier!


bottom of page