top of page
Kitesurfen op Bonaire

Kitesurfen op Bonaire

Kitesurfen op Bonaire

Kitesurfen op Bonaire, op een van de beste plekken ter wereld? Het waait hier bijna het hele jaar met een gemiddelde snelheid van windkracht 4, ongeveer 30 km/u, met uitschieters tot 50 km/u +. En mocht je bang zijn dat het water niet warm genoeg is, de gemiddelde watertemperatuur is ongeveer 28 graden. Kiten zonder wetsuit dus!


De wind komt altijd vanuit het noordoosten, de perfecte omstandigheden om jouw kite mee te nemen naar Bonaire en helemaal los te gaan op het water!

Kitesurfen op Bonaire

Wat is Kitesurfen

Voor sommigen van ons is deze fantastisch uitdagende watersport nog niet bekend, of sommigen hebben vast wel eens gedacht, wat leuk al die vliegers in de lucht! We kunnen je vertellen dat kitesurfen vanaf de zijlijn al een geweldig schouwspel is. Iedereen, jong of oud, zou het kitesurfen absoluut eens moeten proberen! Het is een heerlijke sport, vol in beweging en heerlijk op het water!

In plaats van het van oudsher bekende windsurfen maakt een kitesurfer geen gebruik van een plank en een zeil, maar van een board en een vlieger. Door de combinatie van deze 2 attributen en een geoefende kiter kunnen er snelheden behaalt worden van ongeveer 80 kilometer per uur. Door vele uren op het water door te brengen ben je ook vanzelf in staat om steeds hogere en verdere sprongen te maken vanuit het water de lucht in. Sta er niet van te kijken dat je ineens 15 meter ver springt!

Kitesurfen op Bonaire

Waar kan je kiten op Bonaire

Omdat het op Bonaire niet overal is toegestaan om te kiten, hebben we de kitesurf locaties voor jou hier beschreven. De locaties om te kunnen kiten vind je in het zuidwesten, vlakbij de bekende zoutvlaktes. Hou je er rekening mee dat je bijna overal minimaal 75 meter uit de kust moet blijven in het donkerblauwe water? De enige uitzondering hierop is Atlantis Kite Beach, hier mag je dichterbij de kust ook kitesurfen. Zorg er absoluut voor dat je alle kitespots ontdekt wanneer je op Bonaire bent!

Atlantis Kite Beach

Kitesurfen op Bonaire

Wil jij gaan kiten op een van de beste plekken ter wereld, dan mag je Atlantis Kite Beach zeker niet overslaan.

Wanneer je vanuit Kralendijk naar het zuiden rijdt is het strand niet te missen. Je ziet jou mede kiters al van een afstand over het water knallen!

 

De wind waait hier zo goed als het hele jaar vanuit het oosten en geeft je een aflandige wind. Omdat de wind dus richting de zee blaast wordt je met je kite nooit het land op geblazen, waardoor het heel veilig is, voor zowel jou als beginnende kiter of de ervaren kiters onder ons. Dankzij de ligging van Kite Beach is het water rustig en de golven niet te hoog

Wanneer je op het water bent, kijk dan niet alleen naar de horizon, want je bent aan het kiten tussen de zeeschildpadden en met een beetje geluk zwemmen de dolfijnen met je mee!

Tip: De meest contante wind is er in de ochtend en aan het einde van de middag! 

Klein Bonaire

Kitesurfen op Bonaire

Een andere prachtige locatie om te gaan kiten is bij het onbewoonde eiland voor de kust van Bonaire. Ook hier vind je een contante passaatwind en het water is net zo warm als dat je het vind op het 'grote' Bonaire. 

Om bij Klein Bonaire te komen zal je met een watertaxi de oversteek moeten maken vanaf Kralendijk of vanaf Harber Village. Er zijn twee verschillende bedrijven die een watertaxi aanbieden. 

Red Slave

Kitesurfen op Bonaire

Op ongeveer 20 minuten naar het zuiden rijden vanaf Kralendijk vind je Red Slave. Officieel mag je hier niet kitesurfen. Maar blijf jij minimaal 75 meter uit de kust zullen de Rangers waarschijnlijk niet moeilijk doen om met je kite over het water te gaan. Met andere woorden, blijf in het donkerblauwe water.

 

Ga nooit in je eentje kiten bij Red Slave, er zijn hier geen mensen en middelen om je onverhoopt te kunnen redden. Zorg dus dat je altijd minimaal met zijn tweeën deze kant op gaat.

 

Als laatste, ben jij een beginnende kiter, blijf dan bij Atlantis Kite Beach, om hier te kunnen kiten moet je minimaal een gevorderde kiter zijn. Daar is wel een reddingsdienst aanwezig die jou kan helpen in geval van nood. 

Lac Bay

In Lac Bay is het helaas om veiligheidsredenen verboden voor de kitesurfers om te kiten. Wil jij ook leren windsurfen of ben jij hier al een meer ervaren surfer, dan kan je wel genieten van de wateren van Lac Bay!

De wind is bij Lac Bay ook het hele jaar door aanlandig, dus om te voorkomen dat je het land wordt opgeblazen hebben ze er voor gekozen om alleen het kitesurfen aan de andere kant van het eiland toe te staan.

Kitesurfen op Bonaire

Wat kost kitesurfen op Bonaire

Naast de gratis wind en het prachige turquoise water zijn er natuurlijk wel kosten die je zult moeten maken wanneer je wilt gaan kitesurfen. Om je een inzicht te geven over de kosten waar je rekening mee moet houden hebben we het voor je in een lijstje gezet.

Het is wel afhankelijk van of je je eigen gear meeneemt naar Bonaire. Dan heb je nauwelijks kosten die je kwijt bent aan het kiten!

Kitesurflessen

Mocht je je afvragen of kitesurfen iets is waar jij echt voor wilt gaan zijn er losse lessen waar je de beginselen van het kiten leert en niet direct vast zit aan een heel traject.
Beginner: 3 uur kitesurfles: 1 trainer, 1 student, v.a. $245,-

Beginner: 3 uur kitesurfles: 1 trainer, 2 studenten: v.a. $325,-

Weet jij zeker dat je je verder wilt ontwikkelen als kiter?
Beginner: 3x3 uur kitesurfles: 1 trainer, 1 student, v.a. $700,-

Beginner: 3x3 uur kitesurfles: 1 trailer, 2 studenten, v.a. $950,-

Wil jij direct een pakket afnemen waarna je zelfstandig het water op kunt na afloop van de lessen, lange afstanden kunt gaan afleggen, kunt draaien en keren op het water en dat je kunt starten vanaf het water.

Beginner: 5x3 uur kitesurfles: 1 trainer, 1 student: v.a. $1100,-
Beginner: 5x3 uur kitesurfles: 1 trainer, 2 studenten: v.a. $1575,-

Let op, dit zijn de tarieven per 2024. Het benodigde materiaal is inbegrepen in de prijzen, je hoeft dus naast deze tarieven niet ook nog een kiteset te huren.

Wil jij er zeker van zijn dat de kitesurfleraren een plek voor je vrij houden wanneer je op het eiland bent? Je kunt tegenwoordig online al jouw lessen boeken. Hiermee kan je jezelf garanderen van de kitesurflessen die je nodig hebt!

Kitesurfen op Bonaire

Kitesurf set huren

Heb je geen zin om al jouw kiteset mee te nemen op vakantie naar Bonaire, is het ook mogelijk om een set of losse onderdelen te huren op het eiland. De kwaliteit van deze sets is van het hoogste niveau, dus hier hoef je je geen zorgen om te maken. Ons advies is wel om de prijzen voor jezelf op een rijtje te zetten, misschien is het goedkoper om je eigen set het mee te nemen op vakantie in plaats van het huren. Vooral als je van plan bent om meer dan eens het water op te willen gaan.

(2024)

Een kiteboard: v.a. $25,- voor een halve dag / $40,- voor een hele dag.
Een kite: v.a. $60,- voor een halve dag / $80,- voor een hele dag.
Een volledige set: $80,- voor een halve dag / $100,- voor een hele dag.

Houdt er wel rekening mee dat het benodigde materiaal voor de kitesurflessen voorrang hebben op de losse verhuur. Het kan dus voorkomen dat er geen materiaal beschikbaar is, bijvoorbeeld in het hoogseizoen.

Stinapa Bonaire

Wanneer jij wilt gaan kiten, of op een andere manier gebruik wilt maken van het water rondom Bonaire, ben je verplicht om een Nature Fee te kopen. Deze belasting komt volledig ten goede aan de Stichting Stinapa. Hiermee word de natuur op en rondom Bonaire beschermd.

Kitesurf scholen op Bonaire

Op Kite Beach staan twee oude Amerikaanse schoolbussen (een gele en een blauwe) in deze schoolbussen vind je twee kitesurf scholen die jou met veel plezier lessen willen geven. Bij de kite scholen is het ook mogelijk om materiaal te kopen, huren of repareren.

Al je energie eruit geknald op het water? Sit down and relax, bij de 2 bussen kan je heerlijk jouw koude drankje bestellen, blijf vooral lekker hangen en genieten van de zonsondergang, en s' avonds is er vaak een barbecue waar je zo kunt aanschuiven!

 

Laat je niet afschrikken door de aflandige wind of het koraal waardoor je loopt wanneer je het water ingaat. De instructeurs van de kite scholen houden je goed in de gaten. Mocht er ook maar iets gebeuren zullen ze je direct komen halen met hun bootjes.

Kitesurfen op Bonaire

Ondanks dat je druk bent met het onder controle krijgen van jouw kite, vergeet niet goed om je heen te kijken, voor je het weet ben je aan het kiten tussen de dolfijnen, schildpadden of vliegvissen, beeld je dat eens in!

Kiteboarding Bonaire

Wat ons betreft de nummer 1 kiteschool van Bonaire. Niet voor niets zijn ze ook door TripAdvisor uitgeroepen tot de beste kiteschool en hebben ze als enige kiteschool docenten met een IKO certificering, hierdoor wordt het kiten jou aangeleerd met de hoogste norm van veiligheid. Dit is de Internationale Kiteboard Organisatie. 

 

Wanneer je bij Atlantis Kite Beach aan komt rijden, hoef je niet te zoeken naar de kiteschool. Loop gerust naar de blauwe schoolbus en laat je informeren naar de mogelijkheden om het kitesurfen onder de knie te krijgen!

Er zijn veel verschillende pakketen die Kiteboarding Bonaire aanbiedt, dus kijk rustig rond op hun website en maak een keuze die het best past bij jouw wensen.

Begin je met je eerste lessen zal je 'droog' gaan oefenen op het strand, eerst leer je de kite op te laten, te besturen en weer naar de grond te brengen. Zodra je dit onder de knie hebt zal je samen met je docent het water op gaan om te leren bodydraggen, je leert dus in het water hoe je de kite moet vasthouden om een bepaalde richting op te gaan. Wanneer je dit onder de knie hebt zal je de volgende stappen gaan ontdekken!

Wanneer je aan het lessen bent zal jouw docent met een boot met je meevaren om je instructies te geven, te coachen of helpen mocht dat nodig zijn, veiliger gaat het kiten niet worden.

FX Bonaire Kiteschool

Net als Kiteboarding Bonaire ook een geweldige kitesurfschool waar ze je perfect begeleiden en opleiden als beginnend kiter. Maar ben jij al een meer gevorderde of zelf vergevorderde kiter bent, kan je ook hier terecht voor een uitbreiding van jouw kwaliteiten op het water.

De hoofddocent van FX Bonaire is zelfs een van de weinige ter wereld die zichzelf heeft opgewerkt tot 'Level 2 Senior Instructor'. Dankzij deze erkenning en zijn manier van lesgeven ben jij sneller in staat bent om het kiten onder de knie te krijgen.

 

Je kunt bij FX Bonaire kiezen voor privélessen of je kiest voor een semi-privéles, dan kan je bijvoorbeeld samen met je partner de lessen gaan volgen. Verder geven ze les op basis van de IKO. Dankzij deze methodiek kan elke les zo worden aangepast dat hij op maat van jouw vorderingen wordt gegeven en dat het op een tempo gaat dat precies aansluit bij de kwaliteiten die jij hebt.

Wat moet je meenemen om te gaan kiten

Wanneer je wilt gaan kitesurfen op Bonaire moet je wel wat voorbereidingen treffen. Het zou zonde van je tijd of eerste ervaringen met het kiten zijn wanneer je onvoorbereid het water op gaat. Wat je allemaal nodig hebt, en dus eventueel in Nederland al moet regelen vind je in het lijstje hieronder! 

  • Surfboard en accessoires (ook verkrijgbaar op het eiland).

  • Wetsuit (is een persoonlijke keuze en verkrijgbaar op Bonaire).

  • Helm (verkrijgbaar op het eiland).

  • Zorg voor een goede zonnebrand en aftersun, verbranden gaat snel op het water.

  • Nature Fee, voorkom een hoge boete! ($2800,-)

  • Surf oordoppen (Het water is in principe warm genoeg, maar je wilt echt geen surfersoor.)

De perfecte wind op bonaire

Dankzij de thermische wind die je vind op Bonaire komt de wind altijd vanuit de zelfde richting. De wind waait altijd vanuit het oosten over het eiland, en dat voor ongeveer 300 dagen per jaar. Je kunt er dus vanuit gaan dat je elke dag van het jaar kunt gaan kiten. De gemiddelde windsnelheid ligt tussen de 15 en 25 knopen.

Omdat de wind altijd vanuit het oosten over het eiland waait zijn de plekken waar je het beste kunt kiten aan de westkant van het eiland. Op deze plekken is dus het hele jaar een aflandige wind, dankzij deze windrichting zal je nooit met kite en al op het land worden geblazen waardoor het enorm veilig is om te kiten of om het te gaan leren op Bonaire!

Wind verwachting op Bonaire

Hier vind je de wind verwachting voor de komende dagen op Bonaire. Onze ervaring is dat je bij Windfinder altijd een voorspelling hebt die eigenlijk altijd klopt!

Actuele wind op Bonaire

Duurzaam Kitesurfen en Respect voor de Natuur

Terwijl je geniet van het spannende kitesurf avontuur op Bonaire, is het van cruciaal belang dat jullie de natuur en het milieu in en rondom Bonaire te respecteren. Bonaire staat bekend om zijn prachtige zeeleven en delicate ecosystemen. Veel mensen zijn hier dag en nacht mee bezig om dit in stand te houden.

 

Neem je verantwoordelijkheid door geen afval achter te laten, de lokale marine regels te volgen en de natuurlijke schoonheid van het eiland te behouden. Kies milieuvriendelijke uitrusting en houd rekening met de lokale regels om een positieve impact te hebben op het milieu en de gemeenschap.

Een dagje geen wind op Bonaire?

De kans dat je een dag geen wind hebt op Bonaire is bijna te verwaarlozen, maar je zal je net gebeuren, dan hoef je je geen zorgen te maken, er is meer dan genoeg te doen op het eiland zodat jij je niet hoeft te vervelen in de Caribbean.

We kunnen jullie nog maar één ding meegeven: Zorg dat je kite spullen meeneemt richting Bonaire; of zorg dat je kite spullen huurt op Bonaire; of zorg dat je kite spullen bij elkaar sprokkelt op Bonaire. Hoe dan ook, zorg dat je gaat kiten op Bonaire! Het is een must! :)

bottom of page